Ergoterapi Nedir? Kimlere Uygulanır?

ergoterapi nedir hangi yaslara uygulanir

Ergoterapi bilimi , doğuştan ya da sonradan gelişen psikolojik, fiziksel, duyusal, bilişsel zorluklara sahip bireylerin yaşam kalitesini arttırmak ve maksimum bağımsızlıklarını geliştirmek için anlamlı ve amaçlı aktivitelerle kişi merkezli yaklaşım gösteren bir sağlık alanıdır. Günlük yaşam aktivitelerine bağımsız katılımda zorlanan her bireyin, ergoterapi danışmanlığıyla topluma yeniden kazandırılması hedeflenir.

Ergoterapi Çalışma Alanları

Ergoterapi bilimi sağlık uygulayıcılarına ergoterapist ünvanı verilir. Multidisipliner sağlık ekibinin önemli parçalarından olan ergoterapistler, Okupasyonel Ergoterapi, Aktivite ve Gelişim Akademisi‘nde şu alanlarda hizmet vermektedir:

  • Pediatrik Ergoterapi : 0-18 yaş aralığındaki her bireyin sağlık ve cinsiyet durumu gözetilmeksizin günlük yaşam becerilerinde bağımsızlığını gösteremeyen, gelişiminin gerektirdiği aktivitelerde yetersizlikler yaşayan ya da istediği performansı ortaya koymakta zorlanan her bebeği/çocuğu kapsar. Özel gereksinimli bireyler başta olmak üzere, sağlık problemi yaşamayan fakat gelişimi desteklenmek istenen her çocuk ve aile ile de çalışan ergoterapistler danışanı ve ebeveynleri çatısı altında toplayarak hizmet veren bütüncül tek sağlık mesleğidir.
alanya ergoterapi hizmeti

Ergoterapistlerin pediatri alanında yaptığı bazı müdahaleler şunları içerir:

  • Duyu bütünleme terapisi,
  • Davranış becerilerinin geliştirilmesi,
  • Sosyal becerilerin geliştirilmesi,
  • Fiziksel becerilerin geliştirilmesi,
  • Bilişsel becerilerin geliştirilmesi,
  • Dil becerilerinin geliştirilmesi,
  • Akademik becerilerin geliştirilmesi,
  • Duygusal becerilerin geliştirilmesi
  • Günlük yaşam becerilerinin düzenlenmesidir.
  • Psikiyatrik Ergoterapi : Mental sağlıkta zorluk yaşayan bireylerin günlük yaşam becerilerine katılımını desteklemek, öz bakım becerilerini düzenlemek, serbest zaman alanlarını genişletmek, mesleki ve sosyal alanlarını geliştirmek üzere çalışan ergoterapistler bireyin topluma kazandırılmasını hedefler. Terapide danışanın davranışları, mizacı ve katılımı gözlemlenerek kişi merkezli müdahaleler geliştirilmektedir.
  • Bilişsel (Kognitif) Ergoterapi: Bilişsel beceriler, düşünme, hissetme, öğrenme, karar verme, anımsama, dikkat, hafıza, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin gün içerisinde aktif halde işlemesidir. Doğuştan ya da sonradan gelişen bilişsel sorunlar günlük yaşamı sekteye uğratacağından ergoterapistler tarafından değerlendirilmelidir.
  • Toplum Temelli Rehabilitasyon: Ergoterapi sağlık personeli yönelim, engel, sağlık sorunu, ırk, kültür, cinsiyet ayrımı yapmadan her yaştan bireyin gün içerisindeki aktivitelerini tamamlamalarını ve bağımsız katılımlarını sağlarken, kişilerin toplumsal katılımına da destek olması gerekmektedir. İyi bir yaşam kalitesini yeniden yakalamalarını sağlamak için özel durumu olan her bireye ergoterapi hizmeti uygulanmalıdır.

Rabia Tuğçe Karaman Demir

Rabia Tuğçe Karaman Demir

Demir, mesleki deneyimi ve çalışmaları sonucunda hayalini kurduğu Okupasyonel Ergoterapi, Aktivite ve Gelişim Akademisi’nin kurucu ergoterapistidir.

Etiketler :

Paylaş :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

?ocukluk travmas? nas?l ?nlenir

Çocukluk Travması

Ergoterapistler, çocukların ve gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlık/esenliğini geliştirmek, ihtiyaç duydukları veya yapmak istedikleri eylemlere

Yardımcı Olabilir miyiz?

Eğer desteğe ihtiyacınız varsa bize ulaşarak destek talebinde bulunabilirsiniz.