Bu değerlendirme bebeklerdeki duyusal fonksiyonların, duygusal, davranışsal, sosyal ve motor alanlardaki bağlantılarının öğrenildiği, fizyolojik, gelişimsel ve davranışsal perspektiften ufkumuzu açan önemli bir güce sahiptir. Bebek gelişiminde erken dönemde görülen zorlukların, duyusal-davranışsal-duygusal-fizyolojik nedenlerini ayırt etmemizi kolaylaştıracak bu değerlendirme erken dönemde müdahalenin kıymetini bize hatırlatıyor.(tegm.meb.gov.tr)
Dinamik Sistemler Teorisine Göre Bebeklerde Kapsamlı Değerlendirme Neden Önemlidir?
- Yaşamın erken yıllarında belli tipte duyusal uyaranlar sinirsel bağlantıların oluşumunu ciddi şekilde desteklemektedir ve yetersiz uyarılan bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir.
- Gelişimin kritik periyotlarında dengeli duyusal uyaran olmazsa beyin yapısında anormallikler ve davranışsal bozukluklar meydana gelebilir; erken müdahalenin önemi oldukça kritiktir.
- Bir gelişim sürecini tamamlamadan diğer bir gelişim sürecine geçilemeyeceğini bilmemiz gerekir ve her gelişim evresine uygun bebeğin sosyal ve fiziksel yanıtlarının çevreye göre düzenlenmesi beklenir. Bu konuda yaşanan aksaklıkları ortaya koymak değerlendirmeyle mümkündür.
- Bebeğin doğduğu andan itibaren bütün alıcılarının açık olduğunu ve daha ilk günlerde dahi bebeklere çeşitli uyaranlar verilebileceğini bilim söylemektedir. Bu doğrultuda bebek merkezli, istek ve ihtiyaca uygun yaklaşımların önemi yadsınamamaktadır.
- Duyu hareket entegrasyonu çerçevesince bir bebeğin tüm gelişim alanlarında uygun becerileri kazanabilmesi ve bunları ortaya koyabilmesi için dengeli ve yeterli uyaranları alması, bunları uygun şekilde işlemlemesi gerekmektedir. Günlük yaşamda görülen aktivite zorlukları bebeğin uyaranlara anlamlı yanıtlar oluşturmakta zorlandığının habercisi olabilir.(Duyu Bütünleme Terapisi)
- Normal gelişim gösterdiği düşünülen her bebeğin gelişimsel olarak taranması kritik önem taşımaktadır.
- Duyusal fonksiyonların incelenmesi ve değerlendirilmesi bebeğin gelişimine katkı sağlayacaktır